Wet DBA

Door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervallen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers maken binnen hun arbeidsrelatie afspraken

Modelovereenkomst

Samen beoordelen zij of er sprake is van loondienst. Bij twijfel kan een modelovereenkomst zekerheid geven. Het is belangrijk om te beoordelen of sprake is van loondienst. In het geval van loondienst moet de werkgever namelijk loonheffingen inhouden en betalen. Daarnaast moet hij meestal loon doorbetalen bij ziekte en vakantie. En gelden er bijvoorbeeld specifieke regels bij ontslag.

Download hier een voorbeeld modelovereenkomst:

Modelovereenkomst geen werkgeversgezag
Modelovereenkomst geen verplichting tot persoonlijke arbeid
Modelovereenkomst geen werkgeversgezag en geen verplichting tot persoonlijke arbeid

Meer over modelovereenkomsten lees je in het Stappenplan modelovereenkomsten van de Belastingdienst.

Bekijk hieronder de meestgestelde vragen over de wet DBA/modelovereenkomst.

Wet DBA

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een modelovereenkomst?

Een modelovereenkomst is grotendeels hetzelfde als ieder andere overeenkomst van opdracht. De modelovereenkomst regelt primair de rechten en plichten van opdrachtnemer en opdrachtgever. Daar komt voor de modelovereenkomst nog bij, dat deze vanwege de zogenaamde kernbepalingen volgens de fiscus iets zegt over de vraag of voor de werkzaamheden die in die overeenkomst worden geregeld loonheffingen moeten worden ingehouden en afgedragen. Van belang is dus om goed te weten wat je afspreekt en om je daar, zeker voor wat betreft de kernbepalingen, aan te houden. De praktijk mag dus niet afwijken van wat er in de overeenkomst staat.

Is een modelovereenkomst verplicht?

Het gebruik van een modelovereenkomst is niet verplicht. Je gebruikt de modelovereenkomst op het moment dat je er niet helemaal zeker van bent of je opdracht wel of niet in loondienst wordt uitgevoerd. Als jij en je opdrachtgever werken volgens de bepalingen in de modelovereenkomst hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en af te dragen. Er is geen gevaar voor boetes of naheffingen.

Specifieke vraag? stel je juridische vraag. Waar kunnen we jou mee helpen?

Stel je vraag aan onze experts

Inloggen Mijn FNV Zzp-hospitality

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.