Starten als zzp’er

Welke 7 belangrijke stappen moet je hiervoor nemen?

Starten als zzp’er: 7 belangrijke stappen

Een eigen bedrijf starten als zzp’er gaat vaak heel snel. Dit heeft verschillende redenen. Soms heb je geen startkapitaal nodig. En als je vanuit huis start kan je dat voorbereidingstijd schelen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je zzp’er wil worden.

Het verschil tussen een zzp’er en freelancer
Er is geen verschil. Je werkt in allebei de gevallen voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Je voert je werk namelijk uit als zelfstandig ondernemer. Zzp’er en freelancer zijn trouwens géén rechtsvormen. Veruit de meeste zzp’ers en freelancers starten met de rechtsvorm eenmanszaak.

1. Je voorbereiding
Is het ondernemerschap iets voor jou? Met de KVK Krachtmeting test je snel en makkelijk je ondernemersvaardigheden. Zoals je onderhandel, netwerk en administratie skills.

Met een ondernemingsplan of businessplan zet je je plannen op papier. Hiermee verhoog je je slagingskans. Je onderzoekt namelijk of je plannen haalbaar zijn. Want levert je eigen bedrijf wel voldoende geld op om je kosten mee te dekken? Als je investeerders nodig hebt of als je start vanuit een uitkering. Dan moet je een ondernemingsplan maken.

Wil je een bedrijf starten vanuit huis? Check dan altijd bij je gemeente of en wat de mogelijkheden zijn.

Twijfel je of je je moet inschrijven bij KVK? Bekijk hier de criteria van een onderneming.

2. Wet DBA en bepaling loondienst
De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Vervolgens bepalen zij ook of je zelfstandig bent. Dit zou via de wet DBA geregeld worden, maar de handhaving van de wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2021.

Zzp’ers en opdrachtgevers zijn verantwoordelijk voor de relatie die zij met elkaar aangaan. Alles draait om de vraag: ben je zelfstandig ondernemer of is er sprake van loondienst. Bekijk voor een antwoord op deze vraag de veelgestelde vragen door zzp’ers.

Twijfel je of je in loondienst werkt? Voorkom schijnzelfstandigheid en gebruik een modelovereenkomst van de Belastingdienst om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van loondienst.

3. Je uurtarief bepalen
Het juiste uurloon bepalen is lastig. Een te hoog uurtarief schrikt klanten af. Een te laag uurtarief is niet alleen een onderwaardering van je kwaliteiten. Het levert misschien ook te weinig inkomsten op.

Bereken allereerst hoeveel je per maand minimaal nodig hebt om van te kunnen leven en om je verplichtingen van te kunnen betalen. Tel hier je vakantiereservering, inkomstenbelasting, de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering en onvoorziene kosten bij op. Bereken vervolgens je zakelijke kosten, zoals kantoorhuur, bedrijfsmiddelen, zakelijke verzekeringen etc. Dit zijn je noodzakelijke inkomsten en belastingen plus zakelijke kosten. Deel dit bedrag door het aantal declarabele uren. En je hebt je minimale uurprijs, het tarief dat nodig is om geen verlies te maken. Je ervaring en vakmanschap zijn ook wat waar en spelen dus ook een rol bij het bepalen van je uurtarief. Daarnaast kun je ook nog je uurtarief vergelijken met dat van je concurrenten.

4. Je risico’s beperken
Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je risico’s. En dus ook voor het afsluiten van eventuele verzekeringen. Maar ook voor het opbouwen van je pensioen. We hebben de belangrijkste risico’s voor je op een rij gezet:

  • Arbeidsongeschiktheid
  • Bedrijfsaansprakelijkheid
  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Rechtsbijstand
  • Pensioen

Of kijk hier voor een overzicht van alle verzekeringen.

5. Je rechtsvorm kiezen
Als zzp’er moet je je inschrijven bij KVK. Daar moet je aangeven in welke rechtsvorm je gaat starten. De meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak. En in sommige gevallen met een besloten vennootschap (bv). De keuze voor je rechtsvorm heeft naast fiscale gevolgen ook gevolgen voor je aansprakelijkheid. Zoek uit welke rechtsvorm bij jou past.

6. Je bedrijf inschrijven bij KVK
Dus jij wil zzp'er worden? Bent klaar voor de start van je eigen bedrijf? En hebt een goede bedrijfsnaam bedacht? Dan kun je een afspraak maken met KVK en je bedrijf inschrijven. KVK geeft na je inschrijving je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt binnen 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post.

Twijfel je of je je bedrijf moet inschrijven? Check dan eerst of je bedrijf voldoet aan de criteria voor een onderneming.

7. Je administratie opzetten
Boekhouding en administratie behoren bij veel zzp’ers niet tot de favoriete bezigheden. Maar het voeren van een goede administratie is wettelijk verplicht. Zo moeten bijvoorbeeld je facturen en offertes aan verschillende eisen voldoen.

Je administratie geeft je inzicht over hoe je bedrijf ervoor staat. Je kunt je administratie uitbesteden, maar ook zelf doen. Basiskennis van administratie is dan belangrijk. Hiervoor zijn handige apps en boekhoudprogramma’s. Informeer hierover bij een boekhouder of vraag het na in je netwerk.

 

Vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Naar contactformulier

Met ZZP Hospitality
sta je sterker

Word ook lid

Lid worden kost tijdelijk maar €25 voor vier maanden

Inloggen Mijn FNV Zzp-hospitality

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.