Per 1 juli 2023 nieuw Register Sociale Hygiëne

20-06-2023

Zoals aangekondigd in de nieuwe Alcoholwet komt er een nieuw Register Sociale Hygiëne. Dit nieuwe register vervangt op 1 juli 2023 definitief het oude SVH register. Het nieuwe register wordt gevoerd door de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh). Wat verandert er nu precies voor wie? En waar kun je straks terecht?

Vanaf 1 juli 2023 zelf registreren

Iedereen die vanaf 1 juli 2023 een door Lcsh erkend diploma haalt, registreert zich in het nieuwe Register Sociale Hygiëne. Na registratie ontvangt de aanvrager een ‘Verklaring sociale hygiëne’. Registratie kost €92,-.

Registraties uit het oude register herbevestigen

Iedereen die voor 1 juli 2023 al in het oude SVH-register stond geregistreerd, heeft 5 jaar de tijd deze registratie kosteloos te herbevestigen. Als de Lcsh een match kan maken met de registratie in het oude register, dan ontvangt men een bevestiging en wordt opgenomen in het nieuwe register.

Diploma’s worden erkend door Lcsh

Alleen Lcsh-erkende diploma’s komen in aanmerking voor een ‘Verklaring sociale hygiëne’. Voor opleidingsinstituten die voor 1 juli 2023 al een cursus Sociale Hygiëne aanboden, met een SVH-erkend diploma, verandert er niets. SVH-erkende diploma’s zijn vanaf dan Lcsherkende diploma’s.

Nieuwe opleidingsinstituten doorlopen voor het uitgeven van een diploma Sociale Hygiëne vanaf 1 juli 2023 de erkenningsprocedure van de Lcsh. Deze procedure staat vanaf 12 juni op de website van de Lcsh.

Raadplegen van het register

Iedereen kan het Register Sociale Hygiëne raadplegen. Dit is met name voor medewerkers van gemeenten die alcoholvergunningen verstrekken belangrijk. Zij kunnen in het register opzoeken of de leidinggevenden van de onderneming staan geregistreerd. In het register kan worden gezocht op een combinatie van voorletters, achternaam en geboortedatum.

De Lcsh

De Lcsh (Landelijke commissie sociale hygiëne) is een zelfstandig bestuursorgaan en handelt in opdracht van het ministerie van VWS. Door de oprichting van de Lcsh wordt onafhankelijkheid geborgd met betrekking tot de erkenning van diploma’s Sociale Hygiëne. Ook voert de Lcsh het nieuwe Register Sociale Hygiëne. Het nieuwe register is nodig om aan de kwaliteitseisen van de overheid te voldoen en het register toekomstbestendig te houden.

Meer informatie

Voor meer informatie over het nieuwe Register Sociale Hygiëne of de Lcsh kun je terecht op www.registersocialehygiene.nl.

LET OP: Het is van belang dat iedereen die nu in het huidige register staat opgenomen dit kosteloos te herbevestigen en eventueel te corrigeren. Vanaf 1 juli 2023 wordt daar een periode van vijf jaar voor genomen. Daarna worden de niet-bevestigde registraties opgeschoond. Daarom is het belangrijk om de geregistreerde personen te bereiken. Deel deze informatie dus met collega's die ook staan geregistreerd!


Meest gestelde vragen en antwoorden
 

Waarom is er een nieuw Register Sociale Hygiëne?

Wat gebeurt er met de registraties uit het oude register?

Waarom kost registratie in het nieuwe register geld?

Kan ik ook zien wie er in het register staan?

Wie is de Lcsh?

Waar vind ik meer informatie over het nieuwe register Sociale Hygiëne?

Vanaf wanneer gaan alle wijzigingen rondom registratie en herbevestiging in?

 

Inloggen Mijn FNV Zzp-hospitality

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.