Plasticvrije bekers en maaltijdbakjes: dit zijn je opties

01-08-2022

Vanaf juli 2023 mag je geen gratis plastic wegwerpbakjes en -bekers meer meegeven aan klanten. Zeg plastic wegwerpverpakkingen vaarwel en stap over op een van de duurzame alternatieven. Kies herbruikbare verpakkingen, plasticvrije wegwerpverpakkingen of laat je klanten hun eigen bekers en bakjes meenemen. Lees alles over de voor- en nadelen en kies de beste optie voor jouw bedrijf.

 

Is jouw bedrijf al groen genoeg?
Bereid je voor op de nieuwe duurzaamheidsregels en leer van anderen.
De regels voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen veranderen. Vanaf juli 2023 mag je ze niet meer gratis meegeven bij afhaal- en bezorgbestellingen. En je moet een herbruikbaar alternatief aanbieden. Wil je nog wel gebruik maken van plastic wegwerpbakjes of -bekers, dan moet je klant daar apart voor betalen. Vanaf 2024 mag je ook geen plastic wegwerpverpakkingen meer gebruiken voor consumptie ter plaatse, denk aan in een snackbar, op kantoor of op een festival.

De alternatieven waaruit je kunt kiezen zijn:

Vervang plastic wegwerpverpakkingen door herbruikbare verpakkingen. “Consumenten storen zich aan de grote hoeveelheid afval bij afhaal- en bezorgbestellingen en willen daarom erg graag hergebruik”, weet Emmy van Daele. Zij is campagnecoördinator bij Mission Reuse, een initiatief dat draait om herbruikbare alternatieven voor wegwerpplastic. “Maar liefst 96% van de consumenten wil zijn maaltijd in een herbruikbaar bakje ontvangen, als het systeem makkelijk en toegankelijk is.”

Lees verder op de site van de Kamer van Koophandel

Inloggen Mijn FNV Zzp-hospitality

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.