Tips van de KVK: verbod op wegwerpplastic

19-06-2022

Vanaf juli 2023 mag je geen gratis plastic wegwerpbakjes en -bekers meer meegeven aan klanten. Zeg plastic wegwerpverpakkingen vaarwel en stap over op een van de duurzame alternatieven. Kies herbruikbare verpakkingen, plasticvrije wegwerpverpakkingen of laat je klanten hun eigen bekers en bakjes meenemen. 


De regels voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen veranderen. Vanaf juli 2023 mag je ze niet meer gratis meegeven bij afhaal- en bezorgbestellingen. En je moet een herbruikbaar alternatief aanbieden. Wil je nog wel gebruik maken van plastic wegwerpbakjes of -bekers, dan moet je klant daar apart voor betalen. Vanaf 2024 mag je ook geen wegwerpverpakkingen meer gebruiken voor consumptie ter plaatse, denk aan in een snackbar, op kantoor of op een festival.

De alternatieven waaruit je kunt kiezen zijn

Vervang plastic wegwerpverpakkingen door herbruikbare verpakkingen. “Consumenten storen zich aan de grote hoeveelheid afval bij afhaal- en bezorgbestellingen en willen daarom erg graag hergebruik”, weet Emmy van Daele. Zij is campagnecoördinator bij Mission Reuse, een initiatief dat draait om herbruikbare alternatieven voor wegwerpplastic. “Maar liefst 96% van de consumenten wil zijn maaltijd in een herbruikbaar bakje ontvangen, als het systeem makkelijk en toegankelijk is.”

Opties
Stap je over op herbruikbare verpakkingen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Bedenk bij iedere optie goed wat de impact hiervan is op je bedrijfsvoering en of het in je bestaande werkwijze past.

Zelf inzamelen en afwassen
Zamel verpakkingen zelf in of laat klanten de gebruikte verpakkingen terugbrengen. Van Daele vult aan: “Of laat ze bijvoorbeeld lege verpakkingen meegeven aan de bezorger bij een volgende bestelling.”

In de praktijk blijkt inzamelen en zelf reinigen weinig impact te hebben op de bedrijfsvoering. “Zaken die zelf de afwas doen behandelen herbruikbare verpakkingen vaak hetzelfde als servies voor gebruik ter plaatse. Ze verzamelen de verpakkingen in een bak en doen de afwas op een rustig moment,” vertelt Van Daele.

Uitbesteden van inzamelen en afwas
Je kunt inzamelen en reinigen van de gebruikte verpakkingen uitbesteden aan diensten als Ozarka, PackBack en Billie Cup. Dit zijn partijen die verpakkingen leveren, retourlogistiek beheren en professioneel reinigen. Hiermee kies je voor gemak, maar zul je in veel gevallen meer geld kwijt zijn dan wanneer je zelf inzamelt en reinigt. “We hebben voor kantooromgevingen kosten doorgerekend en daaruit blijkt dat uitbesteden van de afwas financieel voordelig is vanaf 300 medewerkers”, legt Van Daele uit. Hoe groter het aantal herbruikbare verpakkingen, hoe voordeliger uitbesteden wordt.

Bestellen klanten vanuit de wijde omtrek bij je en heb je geen grote hoeveelheid afhaal- en bezorgbestellingen? Dan kun je op dit moment in de meeste gevallen beter je inzameling en reiniging niet uitbesteden. Transportkosten zijn dan namelijk erg hoog. Van Daele: “Ik raad zo’n externe service momenteel vooral aan als je zelf geen afwassysteem in huis hebt of heel veel afhaal- en bezorgbestellingen hebt.”

Statiegeld of boete
Bereken vooraf statiegeld aan je klant wat je terugstort als diegene de verpakking inlevert, of werk met een boetesysteem wanneer klanten verpakkingen te laat of niet inleveren. “Zeventig procent van de consumenten betaalt liever statiegeld tijdens het plaatsen van de bestelling in plaats van een boete achteraf”, stelt Van Daele. “Ze vinden statiegeld eenvoudig en toegankelijk, en ze kennen het al van bijvoorbeeld statiegeld op glazen bierflessen.”

Kosten
Stap je over op herbruikbare verpakkingen, dan kost dat in eerste instantie meer geld dan plastic wegwerpverpakkingen. Van Daele legt uit: “Uiteindelijk kan hergebruik goedkoper zijn dan wegwerp. Je koopt het product immers maar één keer waarna je het vaak opnieuw gebruikt. Als je kijkt naar de hele levensduur van hergebruik kan het qua kosten op dit moment concurreren met de prijs van een kwalitatief hoogwaardig wegwerpproduct. We verwachten dat herbruikbare verpakkingen nog voordeliger worden als vraag en aanbod groter wordt."

Bereken je kosten
Wil je de kosten van de verschillende herbruikbare opties voor jouw bedrijf weten? Bereken het met de rekentool van Recycling Netwerk Benelux. Je ziet in deze tool ook de milieu-impact van de verschillende herbruikbare opties ten opzichte van wegwerpbekers- en bakjes.

Klant neemt eigen verpakking mee
Wil je de voordelen van herbruikbare verpakkingen zonder de logistieke uitdagingen en kosten die daarbij komen kijken? Ga dan voor de goedkoopste optie en laat je klant een eigen beker of maaltijdverpakking meenemen. Dit is goed voor het milieu, want zo’n verpakking gaat jarenlang mee. En goed voor jou want jij hoeft je niet druk te maken om inname, schoonmaak en opslag.

Kies je voor deze optie? Zorg dat je altijd een alternatief in huis hebt, zoals een plasticvrije wegwerpverpakking. Vergeten je klanten een keer hun eigen verpakking dan hoef je ze niet met lege handen weg te sturen.

Help je klant een handje
Maak het aantrekkelijk voor je klanten om een eigen verpakking mee te nemen. Bijvoorbeeld met een kortings- of spaaractie voor consumenten die hun eigen koffiebeker meebrengen.
Gebruik plasticvrije wegwerpverpakkingen
Wegwerpbekers en -voedselverpakkingen zonder plastic mag je gratis meegeven aan je klant. Denk bijvoorbeeld aan kartonnen bekers met een coating van suikerriet of maïszetmeel, een plasticvrij alternatief voor het traditionele bekertje met plastic coating.

Houd er wel rekening mee dat plasticvrije verpakkingen duurder zijn dan de plastic varianten die je nu wellicht gebruikt. Plastic bekers van 180 ml kosten nu per 1000 stuks gemiddeld 16,43 euro, blijkt uit rondvraag bij verschillende leveranciers. De plasticvrije variant is op dit moment bijna 3 keer zo duur, je betaalt gemiddeld 47,94 euro per 1.000 stuks.

Let op: kies je voor deze oplossing dan moet je je klant ook een herbruikbaar alternatief aanbieden. Van Daele legt uit: “Dit is vanaf juli 2023 verplicht, want hergebruik moet de norm worden in plaats van wegwerp.”

Bron: KVK

 

 

Inloggen Mijn FNV Zzp-hospitality

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.