De financiële ondersteuningen voor zzp'ers in coronatijd

23-03-2021

De coronacrisis heeft bij veel zelfstandigen gevolgen gehad voor de omzet. In dit blog gaan we dieper in op een aantal andere maatregelen voor (met name kleine) ondernemers. We beschrijven kort welke regelingen er zijn en hoe je voldoet aan de voorwaarden van deze maatregelen.

Zo kun je eenvoudig zien voor welke maatregelen jij in aanmerking komt als zzp’er.

De TOZO 3-regeling: een aanvulling op je inkomen via je gemeente

TOZO staat voor Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers. Deze wordt uitgevoerd door de gemeente en is bedoeld voor zelfstandige ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis. De Tozo-regeling loopt tot 1 juli 2021 en is onderverdeeld in Tozo-3 (van 1 oktober 2020 tot 1 april 2021) en Tozo-4 (van 1 april 2021 tot 1 juli 2021). Daarna geldt voor ondernemers weer het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Hieronder zie je een overzicht van de regels en voorwaarden voor Tozo-3:

Vanaf 1 januari 2021 start een nieuwe fase van de Tozo. Gemeenten zullen samen met zelfstandig ondernemers kijken of en welke ondersteuning er nodig is met het oog op een nieuwe toekomst. Dit kan bijvoorbeeld gaan om advies, coaching, bij- of omscholing en heroriëntatie.

 

Dit zijn de voorwaarden voor jou als ondernemer:

 

Coronakrediet tot €50.000 voor kleine bedrijven

De Klein Krediet Coronaregeling (KKC-regeling) is één van de aanvullende maatregelen speciaal voor kleine ondernemers. Het is als ondernemer mogelijk meerdere keren gebruik te maken van de KKC-regeling, zolang de maximale limiet van €50.000 nog niet is bereikt. Hieronder een overzicht van de voorwaarden voor deze regeling:

 

Voorraadvergoeding voor winkeliers

Voor de detailhandel wordt de voorraadvergoeding verhoogd en de regeling wordt verlengd naar het eerste kwartaal van 2021. De opslag bedraagt 21% op het vaste lasten percentage in de TVL (voorheen 5,6%), tot maximaal €200.000.

Extra subsidie voor horeca (HVA)

Met de subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA), ontvangen verplicht gesloten eet- en drinkgelegenheden één keer een opslag van 2,8% van hun omzetverlies in oktober tot en met december 2020. Het maximale bedrag is €20.160 en dit bedrag komt bovenop de TVL Q4 2020.

Huren in coronatijd als zzp’er

Het is belangrijk dat je goed bekend bent met de verschillende steunpakketten die worden aangeboden. Op die manier ontdek je namelijk welke financiële regelingen voor jouw onderneming mogelijk zijn. Zo kun je ook op de website van de Kamer van Koophandel direct checken voor welke regelingen jij als zzp’er in aanmerking komt.

Inloggen Mijn FNV Zzp-hospitality

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.