Partners van zelfstandigen betalen door coronasteun extra belasting

15-03-2021

Het is een onaangename verrassing voor veel partners van zzp'ers die aan het begin van de coronacrisis inkomenssteun van de overheid hebben gekregen: zij moeten vanwege deze nooduitkering vaak honderden euro's extra belasting betalen.

Boekhouders, belastingadviseurs en belangenbehartigers van zzp'ers krijgen er veel ongeruste telefoontjes over. "Het was toch een uitkering voor de zelfstandige?", zegt Peter van den Bunder van de Kunstenbond. "Erg gek dat het nu ineens bij het inkomen van je partner wordt opgeteld."

"Merkwaardig, om het zacht uit te drukken", zegt Roos Wouters van belangenplatform de Werkvereniging. "Dit was blijkbaar het addertje onder het gras." Belastingadviseurs twijfelen zelfs aan de rechtmatigheid.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken is vanaf het begin duidelijk gecommuniceerd dat deze regeling gebaseerd is op de algemene bijstand. Dat is een gezinsuitkering, dus heeft dat gevolgen voor de inkomstenbelasting van je partner, zegt een woordvoerder.

Leven van één inkomen
Wim Rikkert komt het dagelijks tegen. Hij is belastingadviseur bij kantoor LamersRozendal in Bornerbroek, Overijssel. Zijn klanten zijn kunstenaars en musici. "Klanten schrikken er echt van, en begrijpen het ook niet. Sommigen zeggen: haal maar uit mijn aangifte want ik heb die hele uitkering niet aangevraagd."

Maar dat gaat niet. Bij de Belastingdienst wordt de helft van de uitkering als bijstand opgeteld bij het inkomen van de partner. De partner moet daar loonheffing over betalen en kan geen loonheffingskorting meer krijgen omdat ze die al gebruiken bij hun werkgever.

Volgens Sylvester Schenk, fiscaal directeur van beroepsvereniging Register Belastingadviseurs, kan dat niet zomaar: "De hoogte van een uitkering kan wel worden beïnvloed door het inkomen van de partner, maar een partner moet geen belastingaanslag kunnen krijgen over de uitkering van de ander." Ze gaan klachten verzamelen en hierover in gesprek met de overheid.

Het ministerie van Sociale Zaken laat weten dat zelfstandigen normaal gesproken geen aanspraak kunnen maken op sociale vangnetten. "Daarom is bij de start van de crisis de enige regeling die er is voor zelfstandigen, de bijstand voor zelfstandigen, aangepast en vereenvoudigd om deze groep toch te kunnen ondersteunen."

Bron: nos

Inloggen Mijn FNV Zzp-hospitality

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.