CPB raming: zzp'ers worden geraakt

26-11-2020

In de basisraming, die ervan uitgaat dat Nederland en andere Europese landen het coronavirus in de eerste helft van volgend jaar onder controle hebben, groeit de economie in 2021 met bijna 3%, na een krimp van ruim 4% in 2020. De werkloosheid loopt op tot boven de 6% in 2021. Vooral jongeren, werknemers met een flexibel arbeidscontract en zzp’ers worden geraakt.

Edwin Vlek, bestuurder ZZP Hospitality; “Uit de novemberraming van het CPB blijkt dat vooral jongeren, werknemers met een flexibel arbeidscontract en zzp’ers worden geraakt. In de gastvrijheidssector zijn juiste deze doelgroepen zeer ruim vertegenwoordigd. Zelfstandigen blijken extra 'kind van de rekening' te worden van de maatregelen die zijn genomen om het Covid-19 virus in te dammen.

Ook wanneer de maatregelen versoepeld zullen worden, zullen met name de zelfstandigen die in opdracht werken als laatste worden gevraagd om weer opdrachten uit te voeren.

Het CPB geeft aan dat het generieke steunbeleid (NOW, TOZO) vanuit de overheid mee ademt met de economische ontwikkeling en vanuit het perspectief van economische stabilisatie er geen aanleiding is om de ingezette afbouw van dat steunbeleid te heroverwegen. Wel kunnen er andere redenen zijn om getroffen sectoren tegemoet te komen; dergelijke steun is bij voorkeur tijdelijk en gericht.

ZZP Hospitality begrijpt deze beredenering, maar ziet tegelijkertijd dat de huidige steunmaatregelen nog niet voldoende zijn. Daarom blijft ZZP Hospitality pleitten voor aanvullende steun. Zo zien wij graag de partnertoets verdwijnen en vinden wij dat de beperkte vermogenstoets niet ingevoerd moet worden zo lang er geen perspectief is op herstel.”

De economische groeicijfers zijn voor 2020 iets hoger en voor 2021 iets lager dan in de raming die op Prinsjesdag is gepubliceerd. Dat komt respectievelijk door het onverwachts sterkere herstel in het derde kwartaal en door de tweede coronagolf.

Inloggen Mijn FNV Zzp-hospitality

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.