Wat betekent de coronacrisis voor je als je zzp’er bent?

17-03-2020

Brian heeft lange tijd in loondienst in de horeca gewerkt, maar is sinds een paar jaar zzp’er. Zijn agenda zag er goed gevuld uit, maar is plotseling helemaal leeg door de coronacrisis.

Vangnet voor zzp’ers in financiële nood
Het kabinet heeft besloten om een tijdelijke, versoepelde regeling in te stellen om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Dit betekent dat Brian voor in ieder geval de periode tot 1 oktober a.s., via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning kan krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen van Brian aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald.

Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling geen sprake van een vermogenstoets. Wel telt het inkomen van Brians partner mee. Als het gezamenlijke inkomen boven het sociaal minimum (zie https://www.uwv.nl/particulieren/bedragen/detail/sociaal-minimum voor het bedrag) uitkomt, kan Brian geen aanspraak meer maken op een tegemoetkoming in levensonderhoud. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. Hiervoor is er geen sprake van een inkomenstoets van de partner van Brian.

Heb je vragen over jouw situatie, neem dan contact met ons op. ZZP Hospitality is er voor jou, ook in deze onzekere tijden.

 

Inloggen Mijn FNV Zzp-hospitality

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.