Agressie op de werkvloer

20-09-2021

Uit onderzoek blijkt dat ieder jaar ruim twee miljoen Nederlanders op hun werk te maken krijgen met agressie. DVan spugen,  schelden tot slaan of schoppen. Het kan agressie zijn tussen collega’s, tussen gasten of van gasten naar medewerkers. Sinds de start van de coronacrisis zijn het aantal meldingen van agressie op de werkvloer toegenomen.  

Agressie op het werk kan een grote impact hebben op het leven van de medewerker, je kan bijvoorbeeld stress- of angstklachten ontwikkelen en soms leidt agressie op het werk zelfs tot posttraumatische stressklachten. Dat moet natuurlijk zoveel mogelijk worden voorkomen. Wat kun je zelf tegen agressie doen en welke rol speelt je werkgever daarbij?  

Je werkgever aan zet 

Als medewerker heb je op grond van de Arbowet recht op een veilige werkplek. Je werkgever is daarvoor verantwoordelijk. Je werkgever is verplicht stappen te ondernemen om te voorkomen dat je met agressie te maken krijgt. Dat kan je werkgever op verschillende manieren doen door: 


Wat kun je zelf doen? 

Een veilig werkklimaat is voor veel medewerkers een belangrijke voorwaarde om ergens te komen (of blijven) werken. Dit betekent dat het ook voor werkgevers belangrijk is dat dat werkklimaat er is. Ervaar je een onveilig werkklimaat, bespreek dat dan met je werkgever. Je kunt ook altijd met ons contact opnemen voor verdere informatie.  

Online workshop: Agressie op de werkvloer 

Word jij geïntimideerd op je werk? Of zie je dit gebeuren bij een collega? Dan ben je welkom bij onze online workshop 'Omgaan met agressie op de werkvloer', waarin we dieper ingaan op de verschillende vormen van agressie en hoe je met agressief gedrag van een ander om kunt gaan.

Meld je aan


 

Inloggen Mijn FNV Zzp-hospitality

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.